PROPOLISUL

Proprietatile farmacologice ale propolisului, efecte, actiuni

Propolisul este probabil, din punct de vedere farmacologic, cel mai studiat produs apicol .
El este utilizat în toata lumea în mii de farmacii, oficii medicale, clinici umane sau veterinare, laboratoare experimentale etc., etc.
Propolisul, este cel mai important medicament produs de albine si utilizat în interiorul stupului pentru proprietatile sale antibacteriene si împotriva radiatiilor.
Proprietatile curative ale propolisului depind în mare masura de compozitia sa .
Propolisul are o compozitie foarte complexa, cu peste 300 de constituenti.
Mai jos este o lista generala cu proprietatile propolisului si una specifica referitoare la substantele ce-l alcatuiesc .

PROPRIETATILE PROPOLISULUI

EFECT AGLUTINANT, ANTIALERGIC, ANTIBACTERIAL, ANTIBIOTIC, ANTIHEMORAGIC, ANTIINFLAMATOR, ANTIINFECTIOS, DEZINFECTANT, ANTIMICROBIAN, ANTIEDEMATOS, ANTIOXIDANT, ANTIPARAZITAR, ANTISEPTIC, ANTISPASTIC, ANTI-SUDORIFIC, ANTI-STRESS, ANTI – TUMORAL, ANTIVIRAL, CICATRIZAREA si REGENERAREA EPITELIILOR, CONSERVANT, SCADE DORINTA DE A FUMA SI DE A BEA ALCOOL, REDUCE NIVELUL TENSIUNII ARTERIALE, REDUCE NIVELUL COLESTEROLULUI ÎN SÂNGE, REDUCE PRESIUNEA RIDICATA DIN OCHI ( GLAUCOM ), REDUCE PERMEABILITATEA CAPILARA, REDUCE FRAGILITATEA CAPILARA, DEODORANT, DEPURATIV, ENERGIZANT, REVITALIZANT, TONIC, MARESTE REZISTENTA ORGANISMULUI LA BOLILE INFECTIOASE, INTENSIFICA FAGOCITOZA, ANESTEZIC LOCAL, MINERALIZANT, NUTRITIV, PREVINE si DIMINUEAZA INSUFICIENTA PULMONARA ACUTA, PROTEJEAZA ORGANISMUL ÎMPOTRIVA RADIATIILOR STIMULEAZA RESPIRATIA CELULARA, STIMULEAZA ACTIUNEA CITOCIDA A LIMFOCITELOR care INHIBA CRESTEREA CELULELOR TUMORALE,

Indicatiile Propolisului

Propolisul, cel mai “medicinal” produs apicol, cu peste 70 de proprietati farmacologice dovedite, are sute de indicatii.

Contraindicatii

Exista aproximativ 1-2% din populatie cu alergie la propolis, sau cu reactii alergice la anumite substante ce intra în compozitia sa, cum este prenil-cafeatul. Ca rezultat al acestor alergii, propolisul nu este recomandat acelor persoane ce sufera de asemenea alergii, si celor cu hipotensiune arteriala.